Egyéniség, mint a macskák általában! – Katona Borház Cat on a Disco Ball, 2017

Katona Borház Cat on a Disco Ball

Egyéniség, mint a macskák általában! – Katona Borház Cat on a Disco Ball, 2017

Katona Borház Cat on a Disco Ball, 2017

Új-zélandi, trópusi gyümölcsös sauvignon blanc. Kaliforniai, hordós, krémes chardonnay. Gyümölcsbomba, enyhén szénsavazott, friss rozé. Mi a közös bennük? Hogy jók, jók, de a harmadik palacknál megunjuk őket. Ha csak az uniformizált borok lennének elérhetők a világban, valószínűleg már rég hagytuk volna a fenébe őket és inkább elrontott kisüzemi magyar sörökkel hergelnénk magunkat mindhalálig, azok legalább mindig mások… Szóval kellenek nagyon az extravagáns szereplők a borszínházban, az igazi boregyéniségek… A cucc, amire még harmadnap is emlékszel, sőt az ilyen miatt lesz így vagy úgy emlékezetes az este, amikor magadba toltad.

A Katona Borház Cat on a Disco Ball nevű kreatúrája teljes mértékben megfelel a tavaszi, kíváncsi, újra nyitott, ingerkereső borbolondok, akik vagyunk, nagy elvárásainak, szépen tesz róla, hogy kizökkentsen minket a komfortzónánkból. Kezdjük azzal, hogy fehérbor, de sötétebb egy átlagrozénál, gyöngyözőbor, de nem pattog az orrodba a buborék és “az alapbor” egy része hordóban is érlelődött, ami gyöngyözőbor esetében ha nem is ismeretlen, de szokatlan. A szőlőfajta szürkebarát (innen a színe – ez a fajta, ha kicsit héjon áztatják, hajnalpírszínt ad a bornak), a korty egyszerre telt és a bubiktól mégis könnyed, az aromák enyhén krémesen körtések. A Katona Borház új – nyilván a külföldi fogyasztókra is kacsintgató – “Cat on a…” sorozatának első darabja, a cica a hírek szerint mindig más objektumot foglal majd el, elsőre egy diszkógömböt nézett ki magának.

Úgynevezett “megosztó” bor, lesznek rajongói és páran utálni fogják; az ilyenekről egyet biztosan tudunk: nagyon hamar elfogynak. Mi két dolgot feltétlenül meg tudunk még állapítani róla: 1) fogyasztása büntető szóvicceket okoz, 2) nagyon karmoltuk.