Frank Smulders MW a Borjour Magnumról és a magyar borokról

Frank Smulders MW a Borjour Magnumról és a magyar borokról

Frank Smulders Master of Wine a Borjour meghívására járt Magyarországon, a Borjour Magnum 2020-on. Három gyors kérdést tettünk fel neki a rendezvény után…

 

Hogy tetszett a Borjour Magnum?

Nagyon tetszett, azt gondolom, jól szervezett, profi rendezvény. Számomra különösen a kísérő programok és a fő eseményt megelőző kis kóstoló volt nagyon hasznos a borászok körében.

Mi az általános benyomása a magyar borokról?

A magyar borokról továbbra is ugyanazt gondolom: az ország nagyot fejlődött az utóbbi években a minőségi borok területén. Én azonban főként a „high end” kategóriában vagyok érdekelt (nemzetközi mércével mérve), és ebben a szegmensben azt gondolom, hogy lassabb a fejlődés. Másképpen fogalmazva: meg vagyok róla győződve, hogy Magyarország még jobb is lehetne, ha a nemzetközi elit szintjére lép. Sok termelő és sok magyar fogyasztó talán túlságosan is elégedett a mostani időszakot jellemző fejlődéssel, de a borok többsége minőségben nem jobb az erős közepes kategóriánál (még egyszer: nemzetközi mércével).

Frank Smulders MW a MAD Wine standjánál a Borjour Magnumon (fotó: MAD Wine – Facebook)

 

Mely borok voltak a legemlékezetesebbek?

Nagyon sok tételt megkóstoltam és jó néhányról vannak jegyzeteim. Most három pincészetet emelnék ki hirtelen, amik a legemlékezetesebbek voltak számomra: Gál Tibort, a Chateau Pajzost és a Spiegelberg Artisan Wineryt. Az orosz piacra kerestem borokat, az egri és a tokaji pincészettel el is kezdtem az egyeztetéseket erről.

Borász Partnereink