Ilyen volt a Borjour Magnum 2022 – vol 2.

Ilyen volt a Borjour Magnum 2022 – vol 2.

Nagy volt. És nagyon jó volt. Egyedül nem is bírtunk volna el vele, úgyhogy megértünk pár bloggert, hogy rajtunk kívül ők is pásztázzák végig a kínálatot alaposan a 2022-es Borjour Magnumon és írják meg, hogy érezték magukat, ki lett az új felfedezett vagy az újrafelfedezett… egyáltalán, hogy látták a kiállítókat a mi rózsaszín szemüvegünk nélkül.
A legelső beszámoló szinte perceken belül megszületett, azt itt olvashatjátok.
Másodiknak következzék a Borgonista, azaz Száraz Krisztián beszámolója:

“A Borjour Magnum már 12. éve Magyarország legnagyobb borkóstolója. 2022. február 19-én, a Budapest Kongresszusi Központban 200+ borász kiállító közel 1000+ bor + gasztro kiállítók, mesterkurzusok, előadások és élményprogramok voltak megtekinthetők.
Alább 12 pincészet rövid érdekességei, majd a borászatoknál kóstolt borok szubjektív pontozása kerül bemutatásra. Pontozás OIV 100-as ill. James Suckling 100-as pontrendszere alapján történt. (A borfesztiválon általam kóstolt összes bor értékelése a Vivino applikációban ChrisDry nicknévnél megtekinthetők.)
Budafoki és balatonboglári pincéikben előre egyeztetett időpontokban lehetőség van rendezvények lebonyolítására egész évben (min fő 10). Balatonboglár-Szőlőskislakon 2022. május 1-től nyit a Borterasz (október 9-ig). Borászuk “házhoz” megy és egy csekély kóstolási árért cserébe tart borkóstolót boraikból. A design-os fiatalos állatos-címkés borsorozat mellett borcsomagok, ajándékkuponok is találhatók náluk.
Kóstolt tételek: Semillon 2021. (80/100) Semillon 2018. (85/100).
info@katonaborhaz.hu | +36202210871 |
Teljesen új arculat tükrözi a tradicionalitást és a modernitást egyaránt. Ez volt az első alkalom, hogy a pincészet megjelent a nagyközönség előtt, hogy bemutassa a borait. 40ezer palack pezsgő készül náluk(főként Furmint alappal) és 2023-ban megindul a hazai és a nemzetközi piacok felé. Ez is a borászat fő irányzata: a pezsgőkészítés. A pincészet 4 borral jelent meg a rendezvényen (2020-as évjárat).
Kóstolt tételek: Petit Somló 2020. (83/100), Reserve Tramini 2020. (80/100) Grand Reserve Juhfark 2020. (90/100).
info@fehervaribirtok.hu | +36704294400 |
75 éves fennállásuk állandó eleme az innováció. A hagyományok tisztelete mellett (új Kalla-hordók) a legkorszerűbb szőlőtermesztési és feldolgozási technológiákat (növényvédőszer mentesség) alkalmazzák és rezisztens fajták felé irányulnak törekvéseik. Új arculat eleme a sólyom, ami a borfesztiválon volt először látható. Cél a fogyasztók felé közérthetőbb kommunikáció és a somlói borok szélesebb körben való megismertetése.
Kóstolt tétel: Top Selection Grófi Juhfark 2019. (88/100)
info@tornaipince.hu | +36703399822 |
10 éves Mád Furmint tiszteletére a MAD Limited Edition (15ezer palack) volt a legfontosabb kiállítási apropó. 50-50% acéltartály-10 hónap hordó. A Smart Wine (NFC-technika) egy egészen különleges lehetőség: az üveg nyakán lévő chip segítségével megnézhető a borról szóló film, valamint ételreceptek, ismertetők és borleírások is. A portfólióban a borcsomagok mellett a MAD Bubbles, és party box is megtalálható.
Kóstolt tétel: MAD Limited Edition 2018 (88/100).
madwine@madwine.hu | +3647348017
A Borjour kiemelt partnere évek óta a Bodri Pincészet. A Faluhegyi-dűlőben igazi bor-élménycentrum várja a látogatókat folyamatos kedvezményekkel (rendezvénycentrum, étterem, látványkonyha, birtok, vendégház). Az arculatváltással A DŰLŐ név került a fókuszba, mint dűlőválogatás pl. a Gurovica dűlő válogatás-sorozat. Új technikákkal a Flexcube-rendszerrel a borok lehető legjobb minőségére törekednek (amivel krémesebb, selymesebb íz-aromákat kaphat a fogyasztó).
Kóstolt tételek: Rozi 2021. (83/100), Faluhegyi Dűlő Válogatás Kékfrankos 2018. (86/100), Optimus Limitált Házasítás 2018. (89/100).
vendeglatas@bodribor.hu | +36203488304 |
Új borcímke sorozat készült és erőteljesebb, karakteresebb logó. 1767-es évszám az az első, biztos dátum, amikor Takler Josephus házasságot kötött, és családot alapított Szekszárdon. Ezt a múltat fejezi ki a címer, benne három csillaggal és három sávval, amely hármasság természetesen a két Ferencre és Andrásra utal.
A Takler Borbár – immár Budán is szeretettel várja az érdeklődőket (Bécsi u. 67.). A családi gasztronómiai finomságokból a borfesztivál résztvevői is ízelítőt kaphattak. 2021-es szüret jól sikerült, bár aszály volt.
Kóstolt tételek: Syrah 2019 (84/100), Örökség Kékfrankos 2017. (84/100), Örökség Bikavér 2018 (85/100), Szenta-hegyi Cabernet Franc 2018. (86/100)
takler@takler.com | +3674311961 |
A NADOR elsősorban a kékfrankos (Blaufränkisch) szőlővel foglalkozik (nemrég fogtak bele a Furmint telepítésbe). Az Eisenberg magyarországi része ma a Soproni borvidékhez tartozik. Rainer Garger nevéhez köthető Eisenbergben lévő ültetvények, borterületek felvirágoztatása. Miután a Garger által megszerzett szőlők egykor valószínűleg a kolostorhoz tartoztak, a bort az alapító Bánus István Nádorról nevezték el. A bor az alapító NADOR címéről kapta a nevét, és Vashedy királyi követeként kíván tevékenykedni (logója egyben a címer is). A pincészet a Borjour Magnum rendezvényre – a név miatt – a Magnum palackokat hozta el.
Kóstolt tételek: Falu (Magnum) 2017 (82/100), Wanzer (Magnum) Kékfrankos 2012 (89/100).
office@nadorwine.com | +4318799399 |
1840-ig a terület szántóföld volt, innen is a név, csak az S-betűt elhagyva. A mezei gyík régóta segíti a borászok munkáját a káros rovarok elleni küzdelemben, és a szőlő természetes (vegyszermentes) művelésére utal. Szőlőültetvényeiket közel 50 helyi család műveli. Kézi szüret, szigorú hozamszabályozás, megalkuvást nem tűrő lombkoronakezelés, természetes növényvédelmi intézkedések mind a folyamatos minőséget szolgálják. A helyi szőlőfajtákra összpontosítanak. Széles szortiment mellett jégbor és gin is kapható náluk. Design újdonság a bársony borítású címkék használata.
Kóstolt tételek: Zweigelt 2018. (87/100), Zweigelt Reserve 2018. (89/100), Umathum Kirschgarten Blaufränkisch 2017. (91/100), Haideboden Frauenkirchner 2017. (90/100).
office@zantho.com | +43217627077 |
Organikus, fenntartható gazdálkodás: a hangsúlyt a megelőzésre, valamint a kondicionálásra helyezik. Fokozott figyelmet fordítanak a talajművelésre, a megfelelő tápanyagellátásra és a biodiverzitás megőrzésére. Olaszrizling, szürkebarát, merlot, zweigelt a fajtaboraik és házasításaik alapjai. Borbáruk immár 3 éve várja a látogatókat.
Kóstolt tétel: Zweigelt 2018. (86/100).
info@zelna.hu | +36304960033 |
20 féle szőlőfajtával dolgoznak. A borászat fő iránya az illatos fehérborok és a rosék, de remek vörösbort is készítenek. A területeik 5%-án radikális terméskorlátozást bevezetése zajlik. Általános korszerűsítés folyik és a pezsgő készítésének fejlesztése. Kapacitás bővítést végeznek, és a szőlőterületek növelése, az organikus művelés is kiemelt céljuk. Borhotel kialakításán dolgoznak, minden egy helyre költözött az utóbbi években. Borválogatás csomagok, borzsákok, boxok is megtalálhatók a kínálatukban, valamint megújult némely címke is.
Kóstolt tételek: The Reason 2019. (89/100), Merlot 2017 (90/100), Cabernet Franc 2018. (89/100).
info@feind.hu | +36305979883 |
Villány kiemelkedő dűlőin található 20 hektár szőlőterületük: Jammertal, Ördögárok, Remete, Kopár, Várerdő. Ültetvényeiken Portugieser, Kadarka, Pinot Noir, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc található. Tiffán Zsolt borosgazda decemberben nyitotta meg Pécsett az Elysium nevű bisztrót.
Kóstolt tételek: Villányi Franc 2015 (84/100), Carissimae 2017. (87/100).
info@tiffan.hu | +36302272563 |
A 2017- es évjárat pincészetük számára az első olyan évjárat az újrakezdés után, amikor már nemcsak reményben és hitben erősödtünk meg. A Lator, a Hedonista, a Dávid és a Dániel mellé a Creator, Démon, Lilla, Solar is társult. A Covidra való tekintettel új bor a 2019-es Vakcina (vicces leírással rendelkezik a palack címkéjén).
Kóstolt tételek: Solar 2021 (81/100), Vakcina (84/100), Lilla 2019. (84/100), Dávid 2017. (85/100), Hedonita 2018. (87/100), Lator 2018. (89/100).
maul@maul.hu | +36202840206 |
Borjour Magnum ChrisDry Top-3 vörösbora:
1. Weingut Umathum – Kirschgarten Blaufränkisch 2017. (91/100)
2. Nyolcas Tamás – Kékfrankos 2016. (90/100)
3. Pósta Borház – Kékfrankos 2019. (90/100)

Borász Partnereink