Ez most akkor sör vagy bor?!

Boros sörök a Borjour Mikszen

Ez most akkor sör vagy bor?!

Sörbort is kóstolhatunk a hétvégén a Mikszáth Kálmán téren a Borjour Miksz!-en. Nem, nem öntjük össze a kettőt – annyira még nem kaptunk hőgutát. De a Borjour Miksz! egyik kiállítója, a Reketye sörfőzde megint nem bírt magával és olyan söröket készített, amiknek meghökkentően sok közük van a borhoz – a műfajuk pedig meghatározhatatlan. Az viszont biztos, hogy ilyen elszabadult kísérletet nem látott még a Mikszáth tér – aki bátor, nem hagyja ki!

Ilyet csinálnak a mikroorganizmusok, ha hagyják őket

A Transmutation sorozat gyümölcsös (egész pontosan barackos, epres és szilvás) verziói úgy készültek, hogy a lefőzött, de még nem kierjedt sört olyan barrique-hordókba fejtették, amikben előtte merlot érett – és nem is mosták ki azóta. A sörhöz adott gyümölcsök cukortartalmát így a hordóban megbújó élesztők is erjesztették újra – az eredmény pedig röviden: leírhatatlan. Kicsit hosszabban: egy hordós jegyeket hordozó, gyümölcsös borsör kis merlot-beütéssel.

 

És fokozható! 

Már ez is elég elszabadult kísérletnek számít, de még nem is beszéltük a kék címkés darabról – az már tényleg mindennek a teteje! A “Kékfrankos sörhöz” ugyanis nemcsak a “dolgozó” hordót vetették be, hanem sokkal többet: a borkedvelők körében legendás nevű mátrai borász, Karner Gábor kékfrankosát. Szó szerint: szüret után nem sokkal a kékfrankos törkölyéhez adták hozzá a sörlevet a saját hordójában: így a sört nem sörélesztő, hanem a kékfrankos saját vadélesztője erjesztette ki. Karner Gábor ugyanis nem használ fajélesztőt a boraihoz, így kizárt, hogy a sörhöz bármi másnak köze lenne az organikusan termelt kékfrankoson kívül.
Hogy ezt szabad-e még sörnek hívni, abban nem vagyunk biztosak, de hogy elképesztően izgalmas, abban igen.

A Transmutation minden darabja megkóstolható pénteken és szombaton a Borjour Mikszen, a Reketye standjánál!

Borász Partnereink