Ahogy a Pajzos ünnepel, úgy nem ünnepel senki

Ahogy a Pajzos ünnepel, úgy nem ünnepel senki

Idén ünnepli a 30. születésnapját a Pajzos – már a 25.-nek is alaposan megadták a módját, de a 30. jubileumra olyan rendezvénysorozatot szerveznek, amitől minden meghívottnak leesik az álla. Azért fogalmazok jelenidőben, mert összesen négy buliról van szó, méghozzá elegánsabbnál elegánsabbakról.
Az ünneplést március végén kezdtük a Borganikában, egy jó hosszú furmint-sorral, némi száraz szamorodnikkal fűszerezve, hozzá illesztett, gyönyörű menüsorral. A borsor már itt is lenyűgőző volt – az utolsó tétel a a legelső hivatalos évjáratból, 1993-ból származott.
Az ünnepségsorozat állandó celebrátorai Laurent Comas birtokigazgató, Naár Ferenc főborász és Ripka Gyergely  Tokaj-guru, akik felváltva sztoriznak minden tétel analitikai adatairól, születési körülményeiről, a birtokról, az adott évjáratról és minenről, amit csak a beavatottak tudhatnak, és amiktől minden meghívott beavatottnak érezheti magát.

Majd június közepén fordult valóban komolyra a dolog egy 8(!) tételes, 5 puttonyos aszú-sorral a Wine Escape-ben, amihez ezúttal Harmath Csaba gasztronómiai szaktanácsadó és Laurent Comas együtt válogatott egy olyan francia sajtokból álló sort, amelyek lefedték Franciaország leghíresebb sajtrégióit, volt, amelyiket egyenesen Lyonból szállítottak ide és többekkel meg kellett küzdeni, mert majdnem visszaharaptak.
A sor valószínűleg megismételhetetlen, de ha valaki lenyűgöző élményt szeretne, ami után erős szívdobogással és olyan ízektől kóvályogva áll fel az asztaltól, aminek napokig a hatása alatt áll majd, az próbálja meg ezt összehozni:
Pajzos 5 puttonyos aszú 2017 – Brie de Meaux (Seine-et-Marne)
Pajzos 5 puttonyos aszú 2016 – Beaufort (Savoie)
Pajzos 5 puttonyos aszú 2014 – Morbier (Comte)
Pajzos 5 puttonyos aszú 2011 – Saint  Marcellin (Isere)
Pajzos 5 puttonyos aszú 2006 – Époisses (Burgundia)
Pajzos 5 puttonyos aszú 2002 – Saint Agur (Auvergne)
Pajzos 5 puttonyos aszú 1993 – Roquefort (Roquefort-sur-Soulzon)
5 puttonyos aszú 1963

A születésnapnak még két felvonása lesz: a következőn a Pajzos 30 éves történetének 6 puttonyos aszúi mutatkoznak be, november 25-én pedig Sárospatakon olyat mutatnak, amit csak nagyon kevesek kóstoltak a világon: egy vertikális natúreszencia-sort. A dátum pedig fontos, hiszen hivatalosan 1992. november 25-én jegyezték be a Pajzost, mint céget, tehát ez a dátum szerepel Tokaj-Hegyalja egyik legmeghatározóbb pincéjének keresztlevelén.
Az biztos, hogy ott leszünk, hogy méltóképpen koccinthassunk a következő 30 és 300 évre.
Szóval újra és újra: Boldog szülinapot, Pajzos!

Borász Partnereink